7.3 C
Amsterdam

Derde Amerikaanse veto in Gaza-oorlog

Lees meer

Terwijl Israël zich opmaakt voor een grondoperatie in Rafah, waar 1,5 miljoen Palestijnse vluchtelingen zich hebben verschanst, hebben de Verenigde Staten nogmaals een VN-resolutie die oproept tot een staakt-het-vuren geblokkeerd met een veto. Dat is de derde keer sinds de oorlog op 7 oktober begon. Zo meldt de Arabische nieuwssite Middle East Eye.

Van de westerse landen met een permanente vertegenwoordiging in de Veiligheidsraad heeft Engeland zich afzijdig gehouden en heeft Frankrijk voor een staakt-het-vuren gestemd. Van alle vijftien landen is alleen de VS tegen een staakt-het-vuren. Het land blokkeert de resolutie met een veto.

In de resolutie wordt om een onmiddellijk staakt-het-vuren gevraagd in de oorlog tussen Israël en Hamas. Er zijn inmiddels bijna 30.000 Palestijnen gedood door Israël. Ook zijn er meer dan 70.000 Palestijnen gewond geraakt.

De Amerikaanse veto komt niet als een verrassing, de ambassadeur Linda Thomas-Greenfield kondigde in het weekend al aan dat ze de Algerijnse resolutie zouden blokkeren. De VS kwam met een eigen resolutie waarin Hamas expliciet wordt veroordeeld voor het lanceren van de aanval op 7 oktober, waarbij 1200 Israëliërs bij omkwamen.

- Advertentie -