18 C
Amsterdam

Digitaal fluitconcert voor columnist Seedorf om ‘PR-verhaal’ over Qatar

Lees meer

De nieuwe NRC-column van oud-voetballer Clarence Seedorf leidt tot commotie op sociale media. Daarin prijst hij Qatar, dat dit najaar het WK voetbal organiseert, vanwege ‘grote progressie op het gebied van de mensenrechten’.

Velen hebben kritiek op de mensenrechtensituatie in Qatar. De Britse krant the Guardian becijferde vorig jaar dat bij de bouw van stadions en andere voorzieningen voor het WK al 6.500 arbeidsmigranten waren gesneuveld.

Maar Seedorf, die zich onlangs tot de islam bekeerde, vindt het maar makkelijk om van afstand kritiek op anderen te hebben. Hij vindt dat wij ook onszelf in de spiegel aan moeten kijken. Hij schrijft in de column ‘Voetbalfeest’:

‘Qatar is verre van perfect, zoals de meeste landen in de wereld. Maar het land boekt progressie, en dat is beter dan stagnatie – dat laatste leidt vaak ook nog eens tot achteruitgang, zoals in Europa op dit moment gebeurt met discriminatie van vluchtelingen.’

Daarbij kunnen we allemaal een ‘vreugdevol en succesvol toernooi (…) straks allemaal goed gebruiken’, schrijft hij ook. ‘In een wereld waarin nog volop oorlog wordt gevoerd, vele miljoenen mensen op de vlucht zijn en waar nu al een paar jaar tegen een virus wordt gevochten, is het WK voetbal aan het eind van dit jaar een welkome afleiding.’

Veel Twitteraars struikelen over Seedorfs ‘PR-verhaaltje’ over Qatar. Sommigen rakelen de vele gemiste strafschoppen van Seedorf weer op. Volgens presentator en Volkskrant-columnist Sander van Schimmelpenninck gaat Seedorfs column ‘huizenhoog over’.

BNNVARA-presentator Tim Hofman spreekt van een ‘treinramp van een column’ en laakt de argumentatie: ‘In het kort: Qatar doet toch z’n best! zelf deugen we ook niet echt! en we zijn wel toe aan een verzetje!’

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren vindt dat na Ronald de Boer, die als ambassadeur van het WK onlangs op tv zalvende woorden sprak over de Golfstaat, ook Seedorf ‘de schouders ophaalt over 6.500 doden’.

Andere Twitteraars vinden het frappant dat Seedorf ‘de discriminatie van vluchtelingen in Europa’ noemt om Qatar uit de wind te houden. Dat land neemt zelf amper vluchtelingen op, ook niet tijdens de hoogtijdagen van de Syrische vluchtelingencrisis in 2015.

- Advertentie -