14.9 C
Amsterdam

Digitale catalogus over Turks erfgoed in de maak

Lees meer

De Vereniging voor Turkse Culturen en Erfgoed in Azerbeidzjan roept een nieuwe catalogus in het leven met het cultureel erfgoed van de Turkse wereld. Zo zou de Turkse cultuur niet alleen worden gepreserveerd en hersteld voor de komende generaties, maar ook gepromoot.

Dit schrijft de regeringsgezinde Turkse krant Daily Sabah. ‘We hebben goedopgeleide experts in geschiedenis, archeologie, architectuur, kunsten en folklore’, zegt Aktoty Raimkulova, de voorzitter van de vereniging. ‘Het is belangrijk dat deze expertise behouden blijft als onze gemeenschappelijke cultuur.’

Volgens Raimkulova ontstond het idee tijdens een topontmoeting van de Organisatie van Turkse Staten (waar naast Turkije, Azerbeidzjan, Turkmenistan, Kazakhstan, Noord-Cyprus, Kirgizië en Oezbekistan ook Hongarije bij zit) in 2021.

Een werkgroep is daarna aan de slag gegaan en binnenkort is de catalogus digitaal en in print beschikbaar, aldus Raimkulova. In de catalogus staat bijvoorbeeld documentatie van herstelwerkzaamheden aan paleizen en Korans uit de middeleeuwen.

Ook staat een internationale conferentie bij UNESCO in de agenda ter ere van de 950ste verjaardag van het eerste Turkse woordenboek, de Divanu Lugati’t Turk, samengesteld door de Oeigoerse Turkoloog Kashgari Mahmud.

- Advertentie -