18 C
Amsterdam

‘Discriminerende hijab-quote Rutger Castricum uit tv-quiz (NTR) geknipt’

Lees meer

Esma Kendir, lijstrekker van de Utrechtse partij Student & Starter, is boos op het NTR-quizprogramma Kiespijn en deelnemer Rutger Castricum. Op LinkedIn verklaart Kendir, zelf ook te gast in het programma, dat Castricum in de uitzending van gisteren een discriminerende uitspraak deed over haar hoofddoek. Deze uitspraak is niet te zien in de aflevering.

‘Tijdens de opnames van Kiespijn suggereerde Rutger dat ik geen longboarder kan zijn, omdat ik een hoofddoek draag. Die opmerking raakte me diep. De omroep NTR knipte het fragment uit de uitzending,’ aldus Kendir.

Tijdens de opnames moest een panel van BN’ers raden wie van vier jonge vrouwen in de studio de echte Esma Kendir was. Over Kendir werd onder meer verteld dat ze van longboarden als hobby houdt. Kendir: ‘Rutger Castricum, één van de panelleden, zei vervolgens dat ik dan wel niet de echte Esma zou zijn, ‘want dat kan toch niet met zo’n hoofddoek’.’

Dat kwam hard aan bij Kendir, vertelt ze. ‘Daar werd ik op nationale televisie even keihard geconfronteerd met de vooroordelen die iemand over mij heeft. Iemand die mij niet kent en die niks over mij weet. Op een kortzichtige manier baseerde Castricum zijn hele beeld van mij op mijn hijab en zijn onterechte beeld dat hij daarbij heeft. Een opmerking die hij wellicht tussen neus en lippen door maakte, raakte mij diep.’

Op sociale media is er veel kritiek naar aanleiding van Kendirs woorden. Zo vraagt kunstenaar Quinsy Gario zich af wanneer de NPO stopt met ‘islamofobie en racisme een podium te bieden’?

‘Wat een kwaadaardigheid en incompetentie’, reageert journalist Joris Luyendijk. ‘Overweeg je een klacht in te dienen bij de ombudsvrouw?’, vraagt hij aan Kendir. ‘Dan wordt de redactie gedwongen zich hierover te verantwoorden. Maar daar moet je dan wel nog de kracht voor hebben. Sterkte!’

Twitteraar Alper-Cugun Gscheidel wil graag dat het fragment gepubliceerd wordt. Hij vindt dat ‘mensen als Rutger’ niet voor ‘eigen achterlijkheid beschermd hoeven te worden’.

Kendir heeft de NTR op Twitter aangesproken op het incident, maar de omroep heeft vooralsnog niet publiekelijk gereageerd.

- Advertentie -