14.3 C
Amsterdam

Disney gaat kijkers waarschuwen voor racisme in oude films

Lees meer

In oude Disney-films komen raciale stereotypen van Afro-Amerikanen, Aziaten en Indianen voor. Het streamingkanaal Disney+ heeft daarom besloten kijkers te waarschuwen voor negatieve stereotypen.

‘Dit programma bevat negatieve uitbeeldingen en/of verkeerde behandeling van mensen of culturen’, zal te lezen zijn voor het afspelen van de films. ‘Deze stereotypes waren toen fout en zijn nog steeds fout.’

Het gaat onder meer om de zwarte kraaien die Afro-Amerikanen moeten voorstellen in Dumbo, de Siamese katten in Lady en de Vagebond, de ‘Aziatische’ kater Yellow Face in De Aristokatten en de Indianen in Peter Pan die ‘roodhuiden’ worden genoemd.

De meest omstreden film is Song of the South uit 1946, waar de vriendelijke Uncle Remus, een oude zwarte man die veel van Uncle Tom wegheeft, witte kindertjes vertelt over Broer Konijn. Remus lijkt tevreden met zijn leven op de plantage.

De korte propagandafilmpjes ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, waarin Donald Duck tegen de Japanners vecht, zijn door Disney al eerder in de ban gedaan.

- Advertentie -