14.3 C
Amsterdam

Disney oogst lof en kritiek met zwarte zeemeermin op het witte doek

Lees meer

Afgelopen weekend bracht Disney de eerste trailer uit van de aankomende real life-bewerking van The Little Mermaid (1989). Zeemeermin Ariël zal in 2023 worden gespeeld door de zwarte Halle Bailey.

Volgens sommigen speelt Disney de ‘woke’-kaart, door een van origine wit karakter zwart te maken. Anderen betichten Disney ervan een gemakzuchtige remake te maken van een al bestaande film, met als verschil dat er nu een zwarte hoofdrolspeelster is – en zo op een luie manier te ‘cashen’ op grond van diversiteit, maar over de rug van Bailey.

Toen in 2019 bekend werd gemaakt dat Bailey de kleine zeemeermin zou spelen, kwam er al kritiek. En nu dus opnieuw.

Journaliste Allegra Frank van het Amerikaanse medium the Baily Beast vindt de kritiek alle perken te buiten gaan. Ze zoomt in op de ‘totale irrelevantie van Ariel’s huidskleur – ze is een verdomde zeemeermin, mensen!’ en op ‘Bailey’s overduidelijke talent’. Zo kan de actrice erg goed zingen en verdient ze gewoon de rol, aldus Frank.

En zwarte ouders en kinderen? Die reageren erg enthousiast op de nieuwe Ariel.

De ophef lijkt op de commotie over de serie The Rings of Power, een fantasy-serie gebaseerd op The Lord of the Rings op streamingdienst Amazon Prime. Critici vinden de serie ‘woke’, omdat er zwarte dwergen en elven in deze serie meedoen. En dat zou niet in overeenstemming zijn met de Lord of the Rings-films en de oude boeken van J.R. Tolkien.

- Advertentie -