14.3 C
Amsterdam

Kritische Turkse journalist mishandeld in Berlijn: ‘Zal mij nooit overgeven’

Lees meer

De Turkse journalist en schrijver Erk Acarer (49), die in Duitsland woont en werkt, is aangevallen in Berlijn. Dit twitterde hij gisteravond.

Acarer werd mishandeld met ‘vuisten en messen’ in zijn huis in Berlijn, zei hij. Hij plaatste een foto van zichzelf, waarop blauwe plekken te zien zijn. De mishandeling bezorgde de journalist in ballingschap een grote bult aan de rechterkant van zijn hoofd.

‘Ik verkeer niet in levensgevaar, we gaan naar het ziekenhuis’, zei hij ook. ‘Ik ken de daders. Ik zal mij nooit overgeven aan het fascisme. Niemand hoeft zich zorgen te maken, deze dagen gaan voorbij.’

De Berlijnse politie bevestigt dat Acarer was aangevallen op de binnenplaats van zijn flatgebouw, maar geeft geen details over eventuele verdachten.

Tegen Birgün, de krant waarvoor hij schrijft, zegt Erk Acarer dat de aanvallers hem bedreigden. Ze zeiden dat hij moest stoppen met schrijven over Turkije en hadden vuurwapens bij zich.

Can Dündar, de bekendste Turkse journalist die in ballingschap in Duitsland woont, beschouwt de aanval als een boodschap van de Turkse president Erdogan aan Berlijn: ‘Ik heb een lange arm. We kunnen dissidente journalisten aanvallen, zelfs in Berlijn.’

Het gebeurt vaker dat dissidente Turkse journalisten in ballingschap worden mishandeld. Eind vorig jaar werd de Turks-Zweedse onderzoeksjournalist Abdullah Bozkurt vlakbij zijn huis in Stockholm aangevallen door drie mannen.

- Advertentie -