22.9 C
Amsterdam

Dit najaar op de planken: theatershow ‘Dear Winnie’, over Winnie Mandela

Lees meer

Het Noord Nederlands Toneel en KVS Brussel reizen vanaf 30 november door Nederland met de theatershow ‘Dear Winnie’ over Winnie Mandela, de roemruchte vrouw van de legendarische Nelson Mandela.

Theatermakers Junior Mthombeni, Fikry El Azzouzi en Cesar Janssens hebben een theatervoorstelling geschreven over Winnie Mandela, de beroemde anti-apartheidsactiviste en vrouw van de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. In ‘Dear Winnie’ worden de persoonlijke verhalen van negen actrices, zangeressen en performers met Afrikaanse wortels – uit onder meer Zuid-Afrika, Kameroen, Ghana, Suriname en de Caraïbische eilanden – verweven met het levensverhaal van Winnie Mandela.

Bij ‘Dear Winnie’ draait alles om de empowerment van zwarte vrouwen. ‘Hoe is het om vrouw te zijn? Hoe is het om een zwarte vrouw te zijn? Hoe is het om een zwarte vrouw te zijn én activist? Wanneer kom je in opstand en eis je je plek op? Waar haal je die immense kracht vandaan?’ De theatermakers zien Winnie Mandela als een voorbeeld, als een heldin die de zwarte vrouw heeft helpen te bevrijden.

Onomstreden is Winnie Mandela echter niet. Ze is berucht omdat ze – in tegenstelling tot het ANC zelf – de praktijk van necklacing, oftewel halsbandmoord, verdedigde. Hierbij krijgt iemand een autoband gevuld met brandstof om zijn nek die vervolgens in brand wordt gestoken, leidend tot een pijnlijke dood.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw werden in Zuid-Afrika enkele honderden vermeende verraders van de zwarte zaak via necklacing vermoord door fanatieke ANC-aanhangers. De Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzoeningscommissie heeft na de apartheid de halsbandmoorden veroordeeld als mensenrechtenschending.

- Advertentie -