3.3 C
Amsterdam

Dit zijn de belangrijkste maatregelen voor multicultureel Nederland

Lees meer

Minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) presenteerde gisteren de eerste Miljoenennota van het nieuwe kabinet. Maar bevat die ook goed nieuws voor Nederlanders met een migratieachtergrond? Hier zijn de belangrijkste maatregelen op een rij.

Zuinig met geld

‘We leven in Nederland in welvaart, veiligheid en vrijheid. We zijn een van de gelukkigste landen ter wereld. Onze welvaart is geen toeval of natuurwet; we hebben dit zelf verworven door hard te werken, zuinig met geld om te gaan en de juiste keuzes te maken.’ Zo begint de Miljoenennota, waarin de nadruk ligt op strakke financiële regels, iets waar de VVD bekend om staat.

Het kabinet wil zuinig omgaan met de beschikbare middelen en richt zich, zoals eerder aangekondigd, op het verminderen van migratie. Volgens het kabinet veroorzaken migranten te veel druk op sociale voorzieningen en de woningmarkt. Daarom wil het kabinet migratie zoveel mogelijk beperken, zoals vermeld in de Miljoenennota.

Migratie ‘maximaal terugdringen’, behalve kennismigranten en Oekraïense vluchtelingen

‘Het hele asiel- en migratiestelsel wordt hervormd om het draagvlak voor de opvang van echte vluchtelingen te behouden’, stelt de nota. Er worden uitzonderingen gemaakt voor kennismigranten en Oekraïense vluchtelingen. Kennismigranten zijn volgens het kabinet belangrijk voor de economie. Ook worden er extra uitgaven gepland voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen, met 3 miljard euro in 2026 en 1,2 miljard euro in 2027.

Internationale ontwikkelingen: Oekraïne 25 keer genoemd, Midden-Oosten twee keer

‘Nederland blijft Oekraïne politiek, militair, financieel en moreel steunen tegen de Russische agressie’, stelt het kabinet. Dit jaar gaat er daarom meer geld naar defensie.

Opvallend is dat het Israëlisch-Palestijnse conflict nergens expliciet wordt genoemd; de nota verwijst slechts twee keer naar ‘spanningen in het Midden-Oosten’, terwijl de oorlog daar ook in Nederland voor veel discussie zorgt. Daarnaast wordt er 300 miljoen euro bezuinigd op ontwikkelingshulp.

Woningbouw

‘Het is overduidelijk dat er meer en sneller gebouwd moet worden’, zei de koning gisteren in de Troonrede. Het doel van ‘100.000 woningen per jaar’ wordt gehandhaafd. Het kabinet reserveert hiervoor 5 miljard euro, met 2,5 miljard extra voor de ontsluiting van nieuwe wijken.

Eigen risico blijft 385 euro tot 2027

Het was al bekend dat het eigen risico in de zorg pas in 2027 wordt gehalveerd. Nu heeft het kabinet ook aangekondigd dat het bedrag tot 2027 bevroren blijft op 385 euro.

Btw op cultuur, boeken en kranten gaat omhoog

Onder de belastingmaatregelen bevindt zich de omstreden verhoging van de btw op sport, cultuur, boeken en kranten. Deze verhoging moet aanzienlijke inkomsten genereren: de belastinginkomsten stijgen van 77,7 miljard in 2024 naar 82,2 miljard euro in 2025, volgens de ramingen van het kabinet.

Extra geld voor slachtoffers toeslagenaffaire

Voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire trekt het kabinet 1,4 miljard euro uit, met nog eens 0,9 miljard gereserveerd voor onvoorziene kosten.

Meer geld naar politie

De politie krijgt extra middelen: 50 miljoen euro in 2025, 75 miljoen euro in 2026, en vanaf 2027 100 miljoen euro per jaar.

Bezuinigingen op openbaar vervoer in grote steden

Het openbaar vervoer in grote steden krijgt een klap met een bezuiniging van 110 miljoen euro. Dit zal waarschijnlijk leiden tot duurdere kaartjes en een slechtere dienstregeling, wat vooral gevolgen kan hebben voor bewoners van grote steden, waar relatief veel mensen met een migratieachtergrond wonen.

Zorgpremie stijgt in 2025

De zorgpremie voor de basisverzekering stijgt naar verwachting naar 1.900 euro per jaar, oftewel met bijna 160 euro per maand. Dit betekent een verhoging van 108 euro op jaarbasis.

Gasprijs omlaag

De belasting op gas wordt verlaagd. Hoewel dit slecht nieuws is voor de duurzaamheid, is het goed nieuws voor mensen die moeite hebben om hun energierekening te betalen, waaronder veel mensen met een migratieachtergrond. Het zou een besparing van 29 euro per huishouden per jaar opleveren.

Uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden gaan er minimaal op vooruit

Uitkeringsgerechtigden krijgen volgens het kabinet 0,9 procent meer, gepensioneerden iets minder: 0,6 procent. Gemiddeld gaan alle huishoudens er 0,6 procent op vooruit. Of dit echt zo zal zijn, is echter onzeker door mogelijke prijsfluctuaties.

- Advertentie -