19.1 C
Amsterdam

Documentaire over ‘cancel culture’ zorgt voor opschudding

Lees meer

Journalisten Fidan Ekiz en Kees Schaap liggen onder vuur vanwege hun kritische documentaire De doe-het-zelf Dictatuur over de cancel culture en toegenomen polarisering. De documentaire is sinds gister te zien op NPO Start.

Opdrachtgever BNNVARA trok zich terug nadat de omroep opeens zelf onderwerp van discussie werd in de documentaire. Afgelopen kerst kreeg BNNVARA een kerstpakket, waarin een doos chocozoenen zat. Daarop had Schaap een uitgeknipte blackface geplakt. Toen BNNVARA liet weten deze ‘grap’ niet op prijs te stellen, besloot Schaap dat dit incident een schoolvoorbeeld was van de zogenoemde cancel culture, dat mensen met een kritische mening monddood worden gemaakt.

Ook Fidan Ekiz heeft het gevoel dat ze monddood wordt gemaakt. Het zit haar nog steeds niet lekker dat BNNVARA twee jaar geleden de stekker trok uit haar talkshow De Vooravond. Officieel omdat het programma niet actueel genoeg was, maar Ekiz vermoedt dat het komt vanwege haar ‘rechtse denkbeelden’.

BNNVARA-ster Erik Dijkstra vindt de kritiek van Ekiz op BNNVARA niet terecht, zei hij gisteren in de talkshow Jinek. ‘Ja, weet je… Ik vond De Vooravond eigenlijk gewoon niet zo’n heel goed programma. Dat kan ook, weet je wel. Dan kun je er ook mee stoppen met zo’n talkshow. Ik vind eerlijk gezegd om daar nu… Wat is het? Twee of drie jaar later? Om daar nog over te gaan janken… Get over it, weet je wel.’ Dijkstra ontkent dat er bij BNNVara sprake is van een cancel culture: ‘Ik  herken me niet in het verwijt en als ik dan dingen lees over ‘angstcultuur’ en ‘je mag niks zeggen’… Ja, waar gaat het over, joh?’

- Advertentie -