5.9 C
Amsterdam

Doodsbedreigingen op Franse school om hoofddoek

Lees meer

Een uit de hand gelopen ruzie tussen een leraar en een moslimstudente vanwege de hoofddoek leidt tot opschudding in Frankrijk. De regering staat achter de leraar en verdenkt de moslima ervan dat ze haar docent valselijk beschuldigt van geweldpleging, zo meldt de BBC.

De Franse leraar eiste van de moslimstudente dat ze haar hoofddoek afdeed in de school, in lijn met de Franse wet. In Frankrijk geldt een streng seculier regime (laïcité). Hoofddoeken zijn op school verboden omdat die de scheiding van kerk en staat aantasten.

Toen het meisje dat weigerde, ontstond een woordenwisseling en wilde de leraar de hoofddoek ‘afrukken’, aldus de de leerlinge. Haar beschuldiging is op social media gaan circuleren en heeft zelfs tot doodsbedreigingen geleid.

De doodsbenauwde leraar, die anoniem wil blijven, heeft daarop per email zijn ontslag ingediend bij de school. ‘Ik heb uiteindelijk voor mijn veiligheid en die van de school gekozen’, verklaarde hij zijn beslissing.

In Frankrijk botert het al decennia niet tussen de moslimgemeenschap en de seculiere overheid. In 2020 en vorig jaar zijn er zelfs terreuraanslagen gepleegd op leraren. Samuel Paty (2020) werd publiekelijk onthoofd en Dominique Bernard werd doodgeschoten.

- Advertentie -