17.9 C
Amsterdam

D66 Dordrecht ontploft door ‘Turkse kwestie’, verdwijnt van stembiljet

Lees meer

D66 doet in 2022 niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen van Dordrecht. Dit besluit het landelijk partijbestuur in reactie op de ruzie binnen D66 Dordrecht over discriminatie van Turkse Nederlanders in de partij, meldt RTV Rijnmond.

Directe aanleiding van de ruzie was een optreden van het Turks-Nederlandse D66-raadslid Osman Bosuguy in het tv-programma Nieuwsuur op 9 maart, daags voor de verkiezingen. Bosuguy vertelde over discriminatie tegen hem binnen de partij en had zijn fractiegenoten hiervan niet eerst op de hoogte gesteld.

Daarop wilden fractieleden Paul Tiebosch en Dirk Loekemeijer Bosuguy uit de fractie te zetten. De eveneens Turks-Nederlandse fractievoorzitter Ahmet Polat koos partij voor Bosuguy, waardoor de fractie in tweeën werd gesplitst.

Het boterde al langer niet tussen de Turks-Nederlandse en autochtoon-Nederlandse D66-raadsleden in Dordrecht. Dit kwam mede door het feit dat Bosuguy en Polat in 2018 door middel van voorkeurstemmen in de raad werden verkozen. Hierdoor verloren ervaren D66-raadsleden hun zetel.

Het landelijk bestuur van D66 heeft geen partij in de kwestie gekozen. Wel heeft het dys besloten om rigoureus een streep te zetten door deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen.

- Advertentie -