19.3 C
Amsterdam

Dubbele nationaliteit wordt makkelijker in Duitsland

Lees meer

De Duitse coalitiepartijen SPD, de Grünen en de liberale FDP hebben een compromis bereikt over de dubbele nationaliteit en terugkeer naar het land van herkomst onder migranten. Beide voorstellen zullen naar verwachting in januari volgend jaar worden besproken in de Bondsdag. 

Het doel van het eerste wetsontwerp is om naturalisatie te vergemakkelijken. Immigranten mogen hun oude nationaliteit behouden als ze Duits staatsburger worden. Daarnaast duurt het proces straks vijf jaar, in plaats van acht jaar. Immigranten die excelleren op het gebied van werk, zeer goed Duits spreken of vrijwillig werken voor een ngo kunnen zelfs na drie jaar het Duitse staatsburgerschap verkrijgen.

De coalitie is ook akkoord met een wetsvoorstel om de terugkeer naar het land van herkomst te bespoedigen als een asielaanvraag niet is ingewilligd. De Grünen, die net als hun Nederlandse zusterpartij GroenLinks voor een Willkommenskultur zijn, hebben deze, voor hen, bittere pil moeten slikken. ‘We moesten pijnlijke concessies doen in de wettelijke regeling met betrekking tot repatriëringen’, zegt Grünenparlementariër Konstantin von Notz tegen de Duitse zender Deutsche Welle.

Voor de meer dan twee miljoen zielentellende Turkse minderheid in Duitsland is het wetsvoorstel belangrijk nieuws, omdat dit de weg vrijmaakt voor een dubbele nationaliteit, zo schrijven Turkse media. Het recht op een dubbele nationaliteit wordt nu slechts toegepast op een beperkt aantal staatsburgers.

- Advertentie -