14.4 C
Amsterdam

Duits politierapport: extreemrechts motief niet leidend bij aanslag Hanau

Lees meer

Volgens een gelekt politierapport was de dader van de aanslag in de Duitse stad Hanau niet hoofdzakelijk gedreven door extreemrechtse motieven. Dit staat in tegenstelling tot wat werd gedacht.

De 43-jarige Tobias Rathjen schoot vorige maand negen mensen dood in twee shishabars. De slachtoffers hadden een migratieachtergrond. Daarna beroofde hij zijn moeder en zichzelf van het leven. Hij liet een manifest achter waarin hij zijn moorden rechtvaardigde op racistische gronden.

Maar volgens de politie heeft Rathjen dit manifest pas op het allerlaatste moment geschreven. Dit blijkt uit een onderzoek waarvan onderdelen zijn uitgelekt naar de Duitse pers. Hij zou deze extreemrechtse en racistische ideeën er aan het einde hebben bijgesleept om zijn paranoïde wereldbeeld van een fundament te voorzien.

Rathjen geloofde dat een geheime dienst hem vanaf zijn kinderjaren in de gaten hield en ‘zich aan zijn brein had vastgeklampt’, stelt het rapport. Via zijn daad zou hij maximale aandacht willen genereren voor deze complottheorie, die ook in zijn manifest staat vermeld.

Rathjen heeft volgens de politie geen typisch radicaliseringstraject doorgemaakt en racisme zou geen dominant aspect in het wereldbeeld van Rathjen zijn geweest. De politie vond geen aanwijzingen dat hij in aanraking is geweest met extreemrechtse ideeën of terroristen.

Collega’s en kennissen kenden Rathjen niet als racist, aldus het rapport. Hij zou zich behulpzaam richting zijn donkere buurman hebben opgesteld en zat in een voetbalteam waarin de meeste spelers een migratieachtergrond hebben.

Sommige wetenschappers en artsen zetten vraagtekens bij het rapport. Zo schrijft de Duitse socioloog Matthias Quent op Twitter: ‘De selectie van slachtoffers van de misdaad, de propaganda en de berichten die daaruit voortkomen zijn absoluut racistisch.’

Een woordvoerder van de politie wilde geen commentaar geven op de uitgelekte passages uit het rapport: het onderzoek zou nog lopen.

- Advertentie -