7.2 C
Amsterdam

Duits rapport: ‘Racisme is een bedreiging voor de democratie’

Lees meer

Racistisch geweld en ook ‘structureel alledaags racisme’ bedreigen de democratie in Duitsland. Dat stelt een nieuw rapport. De eerste Duitse anti-racisme coördinator, Reem Alabali-Radovan, roept op tot actie na ‘de jarenlange ontkenning’ van het racismeprobleem. Dat meldt de nieuwssite Deutsche Welle

‘Racisme is niet iets abstracts, maar een pijnlijke realiteit voor velen in onze maatschappij’, zegt Alabali-Radovan bij de eerste uitgave van de antiracisme monitor van Duitsland. Hij voegt daaraan toe dat het een ‘een aanslag vormt op de menselijke waardigheid die gewaarborgd is in de grondwet’.

Alabali-Radovan legt de nadruk op ‘meer steun’ en ‘erkenning’ van de slachtoffers van alledaags en structureel racisme, na jaren van ‘wegkijken’.

Hoewel er op reguliere basis rapporten verschijnen vanuit de Commissie voor Migratie, Vluchtelingen en Integratie, moet dit nieuwe rapport naar eigen zeggen ‘de gaten opvullen’ die de traditionele studies laten liggen over racisme in Duitsland. Er is een nieuwe definitie van racisme gebruikt: ‘Alle overtuigingen en praktijken die gebaseerd zijn op systemische devaluatie, uitsluiting en achterstelling van bepaalde groepen in de maatschappij, voor wie biologische, cultureel onveranderlijke en verondersteld inferieure karaktereigenschappen en gedragingen worden toegedicht.’

Ook is er een enquête uitgevoerd onder 5000 respondenten, waaruit blijkt dat meer dan 90 procent van de Duitsers vindt dat het land een racismeprobleem heeft. Ruim 20 procent zegt hier zelf ook de impact van de ondervinden.

- Advertentie -