14.3 C
Amsterdam

Duitsland neemt maatregelen: dreiging extreemrechts geweld zwelt aan

Lees meer

De Duitse federale politie en veiligheidsdienst hebben nieuwe maatregelen aangekondigd om extreemrechts geweld aan te pakken. Deze zijn hard nodig, aldus politiechef Holger Münch: ‘Extreemrechtse misdaden bedreigen onze democratie.’

Afgelopen week meldde Horst Seehofer, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, al dat er op dit moment 24.000 rechtsextremistische Duitsers rondlopen. 450 daarvan zijn ‘ondergronds’ gegaan: dit betekent dat de politie geen informatie over hen kan verzamelen. 12.000 Duitsers zijn potentieel gewelddadig, aldus Seehofer.

De politie zegt nu 43 rechtsextremisten ‘op de radar’ te hebben die zo gevaarlijk zijn dat ze plannen voor een aanslag hebben. Ter vergelijking: in 2016 had de politie 22 van zulke figuren in het vizier, en aan het begin van dit jaar 33.

Uit de cijfers van de politie lijkt het dat extreemrechtse Duitsers zich massaal zijn gaan bewapenen. De politie nam in 2018 welgeteld 1.091 wapens af van rechtse extremisten. Dat is een stijging van 61 procent ten opzichte van 2017: toen werden er 676 wapens ingenomen. De in beslag genomen wapens variëren van pistolen tot geweren en explosieven.

Ook het aantal extreemrechtse geweldsincidenten is in 2018 toegenomen: er waren toen 1.088 gewelddadige incidenten, een stijging van 3,2 procent ten opzichte van 2017. Het gaat hier met name om aanvallen gericht tegen moslims en Joden. Ook politici zijn soms het slachtoffer, zegt politiechef Münch.

De politie registreerde alleen al in de eerst helft van 2019 609 aanvallen op vluchtelingen, waarbij 102 personen gewond raakten. De daders kwamen allemaal uit extreemrechtse hoek, meldt de politie.

Extreemrechtse geweldsdelicten met dodelijke afloop zijn de afgelopen maanden uitgebreid in het nieuws geweest. In juni vermoordde een rechtsextremist de CDU-politicus Walter Lübcke. En vorige week woensdag probeerde de 27-jarige Duitser Stephan Billiet tevergeefs de synagoge van Halle binnen te komen, waarna hij langs een joodse begraafplaats en een dönerzaak ging om slachtoffers te maken. Er vielen twee doden.

Volgens de Duitse politie spelen nieuwe extreemrechtse clubs als de Identitäre Bewegung een belangrijke rol in het kweken van de ‘ideologische vereisten’ voor zo’n terreurdaad als van Billiet. Ook extreemrechtse retoriek die gebruikers van sociale media en online spellen verspreiden dragen bij aan een klimaat van waaruit extreemrechts geweld kan opborrelen, besluit de politie.

Met deze nieuwe statistieken rechtvaardigen de politie en de veiligheidsdienst de nieuwe maatregelen die ze willen treffen om extreemrechts geweld in te dammen. Onder de nieuwe nieuwe maatregelen vallen meer personeel en een intensievere monitoring op het internet. Ook willen ze meer inzetten op het verzamelen van bewijs om Identitäre Bewegung en soortgelijke bewegingen tegen te houden.

- Advertentie -