15.7 C
Amsterdam

Duitse Groenen en AfD vinden elkaar in wens om Grijze Wolven te verbieden

Lees meer

De Grünen in Duitsland willen de ultranationalistische Turkse Grijze Wolven verbieden. Hun oproep komt enkele dagen nadat Frankrijk de organisatie heeft verboden. De Grijze Wolven in Duitsland tellen ongeveer twintigduizend leden.

De Grijze Wolven zijn nauw verbonden met de extreemrechtse MHP-partij uit Turkije, die samen met de islamistische AKP van president Erdogan een coalitie vormt. Volgens Grünen-parlementariër Cem Özdemir zijn de Grijze Wolven verantwoordelijk voor honderden moorden in Turkije, maar beperken ze hun activiteiten niet tot dat land.

‘Ze bedreigen ook leden van de Turkse oppositie en minderheden in Duitsland’, vertelt Özdemir aan de Duitse krant Die Welt. ‘Het kan toch niet zo zijn dat Turkse rechtsextremisten in het midden van Berlijn, Dortmund of Hamburg het leven van vreedzame burgers intimideren, in elkaar slaan of bedreigen? De Duitse staat moet deze mensen beschermen.’

Ook de uiterst rechtse Duitse politicus Alexander Gauland van Alternative für Deutschland wil de Grijze Wolven verbieden. Hij noemt de Grijze Wolven ‘Erdogans extremistische brigade’. Gauland wil dat Duitsland een voorbeeld neemt aan Frankrijk, dat islamitische en Turkse organisaties nu keihard aanpakt.

Ook in Nederland zijn Grijze Wolven actief. Een rapport van de antifascistische onderzoeksgroep Doorbraak stelt dat dat tien Nederlandse gemeenten subsidie geven aan organisaties die gelieerd zijn aan de Grijze Wolven.

 

- Advertentie -