11.2 C
Amsterdam

Duitse inlichtingendienst waarschuwt voor Turkse Hizbullah

Lees meer

Duitsland is bezorgd over activiteiten van Hüda Par, de politieke vleugel van de Turkse Hizbullah. In Hamburg voert deze militante Koerdische beweging campagne voor de aankomende verkiezingen in Turkije.

De Duitse Binnenlandse Veiligheidsdienst ter Bescherming van de Grondwet waarschuwt voor Hüda Par. ‘Het hoofddoel van deze antisemitische organisatie is het vestigen van een islamistische staat op Turkse bodem, die zich wereldwijd uitbreidt’, laat de dienst weten. ‘Ze vindt geweld een legitiem middel om haar doelen te bereiken.’

Aanhangers van Hizbullah zijn volgens de veiligheidsdienst in Duitsland georganiseerd rond diverse moskeeën. Ze proberen expliciete associatie met Hizbullah te mijden. Het is niet ongebruikelijk dat diverse politieke partijen, waaronder Hüda Par, tijdens de campagne voor de Turkse verkiezingen (gehouden op 14 mei) actief zijn in Duitsland.

In Hamburg bezochten vertegenwoordigers van Hüda Par diverse moskeeën. De top van die partij was deze maand in Europa, waaronder Duitsland, om met aanhangers aldaar te spreken.

In het Duitse parlement heeft het Turks-Duitse lid Mehmet Yildiz (Die Linke) vragen gesteld over de activiteiten van Hüda Par. Hij wil weten of de Duitse regering het acceptabel vindt dat een politieke partij die ‘talloze mensen heeft gemarteld en vermoord’, campagne voert in Hamburg. Hij wil weten welke netwerken deze partij in Hamburg heeft, en welke connecties er zijn tussen Hüda Par en terreurbeweging Islamitische Staat.

- Advertentie -