Duitse komiek maakt excuses voor oorlogsverleden vader, ontvangt haat van nazi’s

Lees meer

Neonazi’s hebben op social media de Duitse komiek Atze Schröder aangevallen. De reden: Schröder had tegenover een Holocaust-overlevende excuses gemaakt voor het oorlogsverleden van zijn vader.

Schröder maakte vorige week zijn excuses in de talkshow van Markus Lanz op de Duitse zender ZDF. De komiek vertelde met tranen in zijn ogen aan Auschwitz-overlevende Eva Szepesi over zijn vader, die tijdens de oorlog in het Duitse leger zat.

De vader van Schröder overleed in 2011 op 87-jarige leeftijd. Hij vertelde pas later in zijn leven aan zijn zoon dat hij oorlogsmisdaden aan het Oostfront hij had gedaan. Atze Schröder schaamt zich hier enorm voor, zo gaf hij te kennen op tv.

Deze bekentenis en de excuses van de komiek vielen bij neonazi’s niet in goede aarde. Op Facebook noemden ze Schröder onder meer een ‘verstandelijk gehandicapte rat’ en een ‘gênante, walgelijke de slaaf van het systeem’, zo meldt de nieuwswebsite RedaktionsNetzwerk Deutschland.

De Joodse Eva Szepes was in de uitzending om over haar tijd in Auschwitz te vertellen. Het is dit jaar 75 jaar geleden dat het beruchte concentratie- en vernietigingskamp werd bevrijd. Schröder was zwaar onder de indruk van haar verhaal en deed zijn bekentenis over zijn vader.

Hij zei ook dat zijn vader ‘waarschijnlijk zijn verontschuldigingen zou aanbieden, als hij hier zou zitten’. De komiek stond vervolgens op, reikte zijn hand uit en zei: ‘Het spijt mij. We mogen nooit vergeten.’

Szepesi vertelde later aan Duitse kranten dat ze Schröders excuses ‘absoluut fenomenaal’ vond.

- Advertentie -

1 REACTIE

 1. Walgelijke reactie van de neonazi’s : dit is de man zijn “erfzonde” , iets waar hij zich schuldig over voelt.
  Ik kan mij zo’n gevoel wel indenken. Maar eerlijk gezegd geloof ik niet in de ‘erfzonde’ . Ieder is verant-
  woordelijk voor zijn/haar eigen daden, niet voor wat ouders of grootouders, of zelfs vele generaties
  terug zich heeft afgespeeld. Maar als iemand zo’n gevoel heeft en dat wil uiten, dan is dat boven kritiek
  verheven.
  Wat ik belachelijk vind is de collectieve schuld die “white guilt” wordt genoemd. Weer een identiteit-
  projectje uit de VS.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here