17.2 C
Amsterdam

Duitse krant: ‘Turkije heeft tientallen buitenlandse tegenstanders gekidnapt’

Lees meer

Naar verluidt heeft Turkije tussen 2016 en nu 31 tegenstanders van het Erdogan-regime die in het buitenland verbleven ontvoerd en naar Turkije teruggebracht. Ook zouden 23 politieke tegenstanders in de gevangenis onder verdachte omstandigheden zijn omgekomen. Dit schrijft de Duitse krant die Welt, naar aanleiding van geluiden van mensenrechtenorganisaties hierover.

Een van de mensenrechtenorganisaties is de Zwitserse, aan de Gülen-beweging gelinkte Stiftung für Erziehung, Ausbildung und Integration (SERA). ‘Hoewel het in strijd is met het internationale recht, heeft Erdogans lange arm Europa bereikt en zijn mensen ontvoerd’, schrijft SERA in een rapport. Ook wordt in dit rapport de mislukte poging van de Turkse geheime dienst MIT in 2016 genoemd om een Turks-Zwitserse zakenman te ontvoeren van Zürich naar Ankara.

In totaal zouden er 31 tegenstanders van Erdogan in het buitenland zijn ontvoerd, in Maleisië, Pakistan, Kazachstan, Kosovo, Moldavië, Azerbeidzjan, Oekraïne, Gabon en Myanmar. In Mongolië mislukte zou een ontvoeringspoging dankzij tussenkomst van de politie zijn mislukt.

Het rapport van SERA correspondeert met verklaringen van de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleiman Soylu in de Turkse media. Volgens hem werden honderd mensen uit twintig landen op dezelfde manier ‘teruggestuurd’ naar Turkije.

Andere mensenrechtenorganisaties die kritische rapporten hebben geschreven over deze ‘ontvoeringen’ zijn de aan de Gülenistische beweging gelieerde Human Rights Defenders Association (HRDA) en het linkse Victim Laborers Platform. Volgens de HDRA kwamen er 23 mensen onder verdachte omstandigheden om in Turkse gevangenissen in 2018 alleen.

In juli 2016 vond er een mislukte coup tegen president Recep Tayyip Erdogan plaats. De Gülen-beweging, genoemd naar de Verenigde Staten woonachtige islamitische geestelijke Fetullah Gülen, kreeg van de staat de schuld in de schoenen geschoven. Turkije voert sindsdien een heksenjacht tegen (vermeende) Gülenisten en heeft onder meer de rechterlijke macht, de ambtenarij en het leger gezuiverd van politieke tegenstanders.

- Advertentie -