22.7 C
Amsterdam

Duitse kranten: pro-Israël omdat dit contractueel moet

Lees meer

Duitse media zijn nog meer pro-Israël dan Amerikaanse media, aldus critici. Dat heeft niet alleen met het Duitse schuldgevoel over de Holocaust te maken, aldus NRC, maar ook omdat de Springer-kranten verplicht Israël moeten steunen.

Het meest expliciet pro-Israël zijn de media van Axel Springer, schreef NRC zaterdag. Het concern heeft in 1967 vijf beginselen geformuleerd, en een daarvan is de ‘verzoening tussen Joden en Duitsers en de ondersteuning van de rechten die van levensbelang zijn voor de staat Israël’. Medewerkers van Springer-kranten, zoals de tabloid Bild en het conservatieve dagblad Welt, zijn contractueel verplicht om zich aan de in 1967 op schrift gestelde beginselen te houden.

In 2021, toen het Israëlische leger en Hamas slaags raakten, hing voor het Axel Springer-gebouw in Berlijn de Israëlische vlag uit. CEO Mathias Döpfner zei destijds die iedereen die de pro-Israëlische positie niet onderschreef maar moest vertrekken.

Sinds 7 oktober is de Israëlische vlag opnieuw gehesen voor het hoofdkantoor in Berlijn. Bild en Welt richten hun pijlen nu op pro-Palestijnse demonstraties in Duitsland, waar veel moslims aan meedoen. Dat moslims het Duitse schuldgevoel over de Holocaust niet hebben geïncorporeerd is volgens de kranten een teken dat de integratie en de multiculturele samenleving zijn mislukt.

- Advertentie -