16.4 C
Amsterdam

Duitse bezorgdheid om pro-Erdogan-partij DAVA

Lees meer

Duitse media zijn bezorgd. Turks-Duitse Erdogan-aanhangers zouden met een nieuwe partij, genaamd DAVA, willen meedoen aan de Europese verkiezingen. ‘Zo’n partij is het laatste wat we nodig hebben’, klinkt het onder Duitse politici, meldt de Duitse nieuwssite Welt.

Volgens de Belgische krant het Laatste Nieuws (HLN) wil de nieuwe DAVA-partij scoren onder de Turks-Duitse aanhangers van de Turkse president Erdogan.

Dava staat voor ‘Demokratische Allianz für Vielfalt und Aufbruch’ (Democratische Alliantie voor Diversiteit en Bewustwording), maar is ook Turks voor ‘ideaal’ of ‘zaak’. Een woord dat Erdogan vaak in de mond neemt om zijn Turks-islamistische achterban te mobiliseren.

HLN vermoedt dat aan de Turkse staat gelieerde religieuze en politieke organisaties, zoals Ditib en IGMG, betrokken zijn bij de oprichting van de nieuwe Turks-Duitse partij DAVA en dat het Turkse moskeenetwerk ingezet zal worden voor campagnes.

De Turks-Duitse landbouwminister Cem Özdemir (de Groenen) reageert gealarmeerd. ‘Een Erdogan-partij die hier meedoet aan verkiezingen, is wel het laatste wat we nodig hebben’, schrijft hij op X.

Ook CDU-politicus Jens Spahn maakt zich zorgen. ‘Een zusterpartij van Erdogans AKP in Duitsland zou nog een extreme partij in het land zijn’, vermoedelijk verwijzend naar de extreemrechtse AfD die onder vuur ligt. Hij roept op tot de stopzetting van buitenlandse financiering van moskeeën.

In Duitsland wonen ruim 3 miljoen mensen van Turkse afkomst. Een groot deel van hen stemde tijdens de laatste Turkse presidentsverkiezingen op Erdogan.

- Advertentie -