17.2 C
Amsterdam

Duitse minister: coronapandemie geeft extra impuls aan extreemrechts

Lees meer

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken maakt zich grote zorgen over de opkomst van extreemrechts. De coronapandemie heeft extreemrechts een extra impuls gegeven, stelt hij.

De grootste dreiging voor de Duitse democratie komt nog steeds van rechts, zei minister Horst Seehofer (CSU) gisteren tijdens de presentatie van het jaarverslag van de Duitse inlichtingendienst.

Rechtsextremisten hebben het afgelopen jaar vaak ‘zij aan zij met burgerlijke demonstranten’ gestaan, aldus de minister. Hij vindt het zorgwekkend dat burgerlijke demonstranten vaak niet voldoende afstand hebben genomen van rechtsextremisten. Zo ontstond ‘niet alleen een bijzondere gezondheidssituatie, maar ook een bijzondere veiligheidssituatie’.

De Süddeutsche Zeitung schrijft dat de grens tussen extreemrechtse en burgerlijke demonstranten minder scherp word.t Volgens de Duitse inlichtingendienst zijn er nu meer 33.000 rechtsextremisten in Duitsland, meer dan ooit tevoren. Zo’n 13.000 daarvan zijn ‘geweldsgericht’. Maar naast de rechtsextremisten telt Duitsland ook zo’n 20.000 zogenoemde ‘Rijksburgers’ (foto), die simpelweg de Duitse overheid niet erkennen.

De inlichtingendienst kijkt behalve naar extreemrechts ook naar ‘Nieuw Rechts’, waartoe naast de Identitaire Beweging nu ook uitgeverij Antaios behoort. Die staat onder leiding van Götz Kubitschek, een vertrouweling van de radicaal-rechtse AfD-politicus Björn Höcke.

De naam Antaios wijst op het identitaire karakter van de uitgeverij. Hij is een held uit de Griekse mythologie, een reus van ongeveer 30 meter lang. Antaios moest het land van de Berbers tegen de vreemdelingen beschermen, die van plan waren hun land binnen te dringen. Hij werd uiteindelijk door Herakles gedood.

Uitgeverij Antaios is te vergelijken met de radicaal-rechtse Nederlandse uitgeverij De Blauwe Tijger, die nauwe banden heeft met Forum voor Democratie. De Blauwe Tijger werd vorig jaar genoemd in het dreigingsbeeld terrorisme.

De extreemlinkse scene in Duitsland bestaat volgens de Duitse inlichtingendienst uit meer dan 34.000 personen. ‘Slechts’ 9.600 van hen zijn ‘geweldsgeorienteerd’.

- Advertentie -