17.3 C
Amsterdam

Duitse minister waarschuwt voor haatzaaien door Turkse politici

Lees meer

De Duitse minister van Justitie heeft in een brief aan collega-ministers zijn zorgen geuit over haatzaaien tijdens de verkiezingscampagne van de Turkse AK-partij in Duitsland. Dit meldt de Duitse krant die Welt.

Minister Marco Buschmann vindt dat er voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden tegen haatdragende campagne-uitingen in Duitsland. In het verleden zijn ‘duidelijk de grenzen van de vrijheid van meningsuiting overschreden’, aldus de minister in een brief aan de minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) en de minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen).

Hij doelt hierbij onder andere op een incident in januari dit jaar, toen AKP-parlementariër Mustafa Acikgöz op bezoek in Duitsland opriep tot de ‘vernietiging’ van aanhangers van de in Turkije verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK, die in Turkije, de EU en de VS op de terreurlijst staat; en de Gülenbeweging die in Turkije verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte coup tegen Erdogan in 2016. Acikgöz deed zijn uitlatingen op een bijeenkomst van de Grijze Wolven, de paramilitaire vleugel van de extreemrechtse Turkse partij MHP, de coalitiepartner van Erdogan.

Krachtens een verordening die in 2017 in Duitsland van kracht werd, moeten politici uit landen buiten de Europese Unie toestemming krijgen van de Duitse regering voor officiële verkiezingscampagnes gericht op Duitse burgers. Gedurende drie maanden voor de verkiezingen zijn campagneactiviteiten niet toegestaan. Er zijn echter ‘grijze gebieden’, zoals organisaties en verenigingen die officieel geen politieke partij zijn, maar wel informele banden met Turkse partijen of de Turkse regering.

Turken in Duitsland zijn van cruciaal belang voor Erdogan, aldus de onafhankelijke Turkse nieuwssite Turkish Minute. In 2018 stemde 64,8 procent van de in Duitsland wonende Turkse kiezers voor Erdogan tijdens de presidentsverkiezingen. 56 procent stemde op zijn partij AKP bij de parlementsverkiezingen.

- Advertentie -