18.8 C
Amsterdam

Duitse omroep ontslaat Arabischtalige medewerkers na antisemitisme-rel

Lees meer

De Duitse radio- en tv-zender Deutsche Welle ontslaat vijf medewerkers van haar Arabischtalige afdeling. De medewerkers waren al op non-actief gesteld nadat bleek dat zij antisemitische en tot geweld oproepende uitspraken hebben gedaan.

De uitspraken deden zij op social media en in teksten voor andere media. Zo noemde een redacteur de Holocaust een ‘kunstmatig product’, aldus onderzoek van de Duitse krant Süddeutsche Zeitung van eind november. Ook had een collega geschreven over Israël als een ‘kanker’ die moet worden verwijderd.

Deutsche Welle-directeur Peter Limbourg: ‘Het spijt mij en het management oprecht dat we ons in deze situatie bevinden. Het enkele vermoeden dat er antisemitisme is in een Duitse belastinggefinancierde instelling moet ondraaglijk zijn voor Joden in dit land en wereldwijd.’

De afgelopen weken liep er een extern onderzoek, geleid door voormalig minister van Justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger. Zij concludeert dat structureel antisemitisme niet werd gevonden.

Wel zijn uitingen van nog elf andere medewerkers als antisemitisch aangemerkt in het onderzoek, waarvan drie inmiddels niet meer bij de zender werken. Het onderzoek beveelt Deutsche Welle aan de gevonden uitspraken verder te bestuderen en dit verder zelf af te handelen met de betreffende medewerkers.

De omroep wil nu een definitie van antisemitisme vaststellen en intern verplicht stellen. Deze definitie omvat de erkenning van het bestaansrecht van Israël en de afwijzing van het bagatelliseren of ontkennen van de Holocaust.

- Advertentie -