20.7 C
Amsterdam

Duitse politie pakt Turkse man op in hotel, vindt kogels en ‘Gülenisten-lijst’

Lees meer

De Duitse politie heeft in een hotel in Düsseldorf een lijst met vermeende Gülen-sympathisanten gevonden. De lijst is zeer vermoedelijk van een Turkse man die is opgepakt op verdenking van overtreding van de wapenwet. Dat meldt het Duitse magazine der Spiegel.

Op 17 september deed de Duitse politie een inval in de hotelkamer van een bewapende veertigjarige Turkse man. Hij had een alarmpistool en ‘iets dat leek’ op explosief materiaal bij zich, aldus der Spiegel. De politie vond ook munitie die niet leek te matchen met het relatief onschuldige wapen van de verdachte.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt of de man de wapenwet heeft overtreden en bestudeert ook de lijst met namen, waar ook persoonlijke informatie op staat. Het vermoeden bestaat dat die gemaakt is voor aanslagen of spionage. De personen die op de lijst staan zijn inmiddels door de autoriteiten op de hoogste gesteld.

In juli had het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken al gezegd een mogelijke ‘executielijst’ te bestuderen tegen journalisten die kritisch zijn op de Turkse president Erdogan.

De Turkse regering beschouwt de Gülenbeweging als een terreurorganisatie, en de leider van die beweging, Fethullah Gülen, als het brein achter de couppoging op juli 2016. Gülen heeft dat zelf altijd ontkend.

Erdogan en Gülen waren lange tijd bondgenoten. Maar aan het begin van het vorige decennium liep het verkeerd tussen de twee islamitische voormannen. Inmiddels zijn het gezworen vijanden.

- Advertentie -