7.3 C
Amsterdam

Duitse predikant verliest baan door kandidatuur extreemrechtse AfD

Lees meer

Een dominee uit Saksen-Anhalt is uit zijn ambt gezet, nadat hij zich kandidaat had gesteld voor de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) in de gemeenteraad. De protestantse kerk acht de ideeën van die partij onverenigbaar  met de eigen christelijke principes, aldus de Duitse nieuwszender ZDF.

Hoewel de kerk het belangrijk vindt dat predikanten maatschappelijk actief zijn, schrijft ZDF, wordt er een grens getrokken bij partijen die grondwettelijk ‘twijfelachtige standpunten’ innemen.

De dominee, Martin Michaelis, is het daarmee oneens. Hij vindt dat er ‘geen goede theologische rechtvaardiging’ voor het ontslag is gegeven. De kerk wil op een later moment ‘de dialoog’ aangaan met haar ex-werknemer.

De Duitse predikant kreeg bekendheid tijdens de coronapandemie, toen hij openbare diensten voorging, ondanks een negatief advies voor bijeenkomsten. Ook nam hij herhaaldelijk deel aan anti-regeringsdemonstraties waarbij de coronavirusmaatregelen werden bekritiseerd. Hij sprak zich publiekelijk uit tegen de preventieregels van de staat en de kerk.

- Advertentie -