23.1 C
Amsterdam

Duitse rechtbank draait ontslag Palestijnse journalist door Deutsche Welle terug

Lees meer

De Palestijnse journalist Zahi Alawi is sinds 20 maart weer aan het werk bij de omroep Deutsche Welle. Eerder werd hij ontslagen vanwege beschuldigingen van antisemitisme. Een Duitse rechtbank maakte dat ontslag echter ongedaan. 

Alawi is dolblij: ‘Ik ben terug!’, twittert hij. ‘Meer dan een jaar later verwierp de arbeidsrechtbank het ontslagbesluit onder het voorwendsel van antisemitisme. Een vreemd gevoel, maar toch een overwinning voor wat goed is. Bedankt iedereen die me de afgelopen maanden heeft bijgestaan.’

De Palestijnse journalist werd vorig jaar ontslagen, nadat een Facebookbericht van hem uit 2014 boven water kwam. Daarin schreef hij: ‘Wat de terroristische staat Israël de Palestijnen aandoet, is een herhaling van de Holocaust.’ Volgens de door sommigen betwiste IHRA-definitie van antisemitisme, die in Europa breed ingang vindt, is dit een antisemitische opmerking. De rechter oordeelde echter anders en dwong Deutsche Welle om het ontslag terug te draaien.

In februari 2022 ontsloeg Deutsche Welle nog zes andere Arabische journalisten, waaronder vier Palestijnen, na een onderzoek van twee maanden. Ze zouden antisemitische uitlatingen hebben gedaan. Bij een van deze journalisten, Maram Salem, oordeelde de rechter al in juli 2022 dat het ontslag onrechtmatig was. Volgens de rechtbank heeft zij zich niet aan antisemitisme schuldig gemaakt.

Deutsche Welle vaart een pro-Israëlische koers. De omroep verbood in 2021 journalisten om Israël te omschrijven als een apartheidsstaat, en adviseerde hen om de term kolonialisme niet te gebruiken. Volgens mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch en Amnesty International maakt de staat Israël zich schuldig aan apartheid tegen de Palestijnen.

- Advertentie -