5.9 C
Amsterdam

Duitse rechtbank: omstreden Palestinaleus niet onwettig

Lees meer

De pro-Palestijnse leus ‘From the river to sea, Palestine will be free’ is niet onwettig en valt binnen de vrijheid van meningsuiting en vergadering. Dit heeft de Duitse rechtbank in Hessen geoordeeld. 

De autoriteiten hadden het gebruik van de pro-Palestijnse leus tijdens een bijeenkomst in Frankfurt verboden. De organisatoren gingen in beroep. Het verbod blijkt nu ‘onwettig’ te zijn. Volgens de Duitse rechter ontbreekt er een ‘deugdelijke rechtsgrondslag’ voor het verbod.

De slogan geeft uitdrukking aan het verlangen van een ‘vrij Palestina’ van de (Jordaan)rivier tot aan de Middellandse Zee, dus inclusief het grondgebied van Israël binnen de huidige grenzen.

De rechter erkent dat dit een politiek zeer controversiële wens is, maar in principe zijn er verschillende politieke middelen denkbaar om het abstracte doel van een vrij Palestina te bereiken, bijvoorbeeld door internationale verdragen te honoreren, een tweestatenoplossing, een eenheidsstaat met gelijke burgerrechten voor Israëli’s en Palestijnen, of door gewapende strijd, noemt de rechter.

De autoriteiten hebben volgens de rechter ‘geen concreet bewijs’ geleverd dat het luttele scanderen van de slogan noodzakelijkerwijs moet worden uitgelegd als een oproep tot terreur tegen Israël. Alleen wanneer de slogan in de context van de verboden organisatie Hamas wordt gescandeerd kan er een preventief verbod worden opgelegd.

- Advertentie -