Begin dit jaar ontsloeg de Duitse omroep Deutsche Welle de Palestijnse journalist Farah Maraqa en zes andere Arabischtalige medewerkers wegens ‘antisemitisme’. Maar een Duitse rechter acht haar ontslag als ‘onwettig’.
De medewerkers hadden zich volgens Deutsche Welle schuldig gemaakt aan antisemitisme op social media en in teksten voor andere media. Maar de rechter oordeelt dit in het geval van Maraqua als onbewezen. Haar advocaat vertelt tegen de Arabische nieuwszender al Jazeera dat hij dit ziet als ‘een bewijs voor de kracht van de rechtsstaat’.
Giovanni Fassina, directeur van een organisatie die opkomt voor de rechten van Palestijnen in Europa, vindt dat media als Deutsche Welle ‘moeten stoppen met hun censuurpraktijken’.
Volgens al Jazeera zijn de Arabische medewerkers ontslagen omdat Duitsland de omstreden antisemitismedefinitie van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) hanteert, die Israëlkritiek weg zou zetten als antisemitisme.
Een Palestijnse oud-collega van Maraqa, Maram Salem, won begin juli haar rechtszaak tegen Deutsche Welle nadat zij wegens ‘antisemitisme’ was ontslagen. Ook zij is volgens de rechter onterecht ontslagen, omdat haar uitlatingen op social media niet bewezen antisemitisch zouden zijn.