14.4 C
Amsterdam

Duitse wereldkunsttentoonstelling in Kassel van antisemitisme beschuldigd

Lees meer

Ophef in Duitsland. In Kassel begint in juni de documenta, ‘s werelds belangrijkste tentoonstelling van actuele beeldende kunst die om de vijf jaar plaatsvindt. Volgens critici heeft de organisatie antisemitisch gehandeld door het Palestijnse kunstenaarscollectief Cultureel Centrum Khalil al-Sakakini (KSCC) uit te nodigen.

Het Duitse Aktionsbündnis gegen Antisemitismus (Actieverbond tegen Antisemitisme) wijst erop dat KSCC is vernoemd naar de Arabische nationalist Khalil al-Sakakini (1878-1953). Al-Sakakini sympathiseerde met de nazi’s en ageerde tegen een ‘wereldwijde Joodse samenzwering’.

Het verbond beschuldigt tevens de woordvoerder van KSCC, de in 1981 in Syrië geboren architect en auteur Yazan Khalili, van het vertegenwoordigen van antisemitische standpunten.

Ook de Joodse gemeenschap in Kassel noemt KSCC ‘problematisch’, aldus een woordvoerder.

Het Indonesische kunstenaarscollectief Ruangrupa, dat deze editie van de documenta organiseert, verwerpt alle beschuldigingen.

Een forum met internationale experts, dat het ‘basisrecht op artistieke vrijheid met het oog op toenemend racisme en antisemitisme en toenemende islamofobie’, zal nu uitkomst moeten bieden uit dit geschil.

- Advertentie -