23.1 C
Amsterdam

Duitsers demonstreren tegen radicaal-rechtse AfD: ‘Nie wieder!’

Lees meer

Dit weekend demonstreerden duizenden Duitsers in Dresden en Erfurt tegen de radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD). Dit schrijft Deutsche Welle.

Aanleiding van het protest was de samenwerking van de liberale FDP en de christendemocratische CDU met AfD in de deelstaat Thüringen, waardoor FDP-politicus Thomas Kemmerich minister-president kon worden. Dankzij druk van Berlijn besloot Kemmerich binnen een dag om af te treden. De CDU belandde vervolgens in een crisis, leidend tot het aftreden van de relatief linkse Annegret Kramp-Karrenbauer als partijvoorzitter.

In Erfurt, de hoofdstad van Thüringen, vond zaterdag een enorme protestmars plaats. Demonstranten droegen borden met teksten als ‘Geen pact met fascisten’ en ‘Geen ruimte voor nazi’s’. De demonstranten kwamen uit het hele land. Ongeveer 18.000 mensen deden mee, claimen de organisatoren. In Dresden werd op dezelfde dag een kleinere demonstratie gehouden door linkse antifascisten.

In Duitsland maken de autoriteiten zich grote zorgen over het gevaar van extreemrechts. Afgelopen vrijdag werd een extreemrechtse terreurgroep opgerold.Deze cel van twaalf mensen wilde terroristische aanslagen plegen op moskeeën, politici en asielzoekers.

- Advertentie -