16.4 C
Amsterdam

Duitsland: aangifte tegen Beierse AfD-kopstukken met coup-fantasieën

Lees meer

Florian von Brunn, de sociaaldemocratische SPD-leider in de Duitse deelstaat Beieren, doet aangifte tegen regionale AfD-kopstukken die in een interne chatgroep filosofeerden over een burgeroorlog.

Vorige week openbaarden Beierse media fragmenten uit een besloten AfD-Telegramgroep , waarin onder meer werd gesproken over staatsgrepen en burgeroorlogen. Zo berichtte een Beierse districtsvoorzitter van AfD:

‘Zonder een staatsgreep en een revolutie kunnen we hier niet meer van koers veranderen’, concludeerde hij: verkiezingen ‘helpen niet meer’.

Anne Cyron (foto), die sinds 2018 in de Beierse landdag zit, reageerde instemmend. En de Beierse AfD-bestuurder George Hock was het er absoluut mee eens, schreef hij.

Volgens de Beierse SPD-leider Von Brunn zijn de uitlatingen van Cyron strafrechtelijk relevant, omdat ze een actieve oproep tot geweld vertegenwoordigen. Von Brunn heeft ook tegen Hock aangifte gedaan.

Behalve oproepen tot geweld bevatten de chats antisemitische en anti-islamitische berichten en complottheorieën. In de besloten chatgroep op Telegram zitten onder meer zestien regionale AfD-politici, elf landelijke politici, enkele AfD-Europarlementariërs en tien bestuursleden.

De AfD-rel doet denken aan de rel eind vorig jaar binnen Forum voor Democratie, toen bleek dat op een besloten app-groep van de jongerenorganisatie JFVD antisemitische berichten waren geplaatst.

- Advertentie -