19.1 C
Amsterdam

Duitsland: politie begint onderzoek naar racistisch ‘AfD-kleurboek’

Lees meer

Leden van de radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) hebben bij een partijbijeenkomst in het Duitse stadje Krefeld racistische kleurboeken uitgedeeld.

In het kleurboek worden Turkse Duitsers afgebeeld als bewapende mannen, zwaaiend met Turkse vlaggen.

Ook worden Afrikaanse vluchtelingen afgebeeld met botjes in hun haar. Onderwijl worden ze neergezet alsof ze Duitse meisjes in het zwembad aanranden.

Tevens wordt de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar Krefeld ligt, in de kookpot gestopt. Dit is een verwijzing naar de racistische notie dat mensen uit Afrika kannibalen zouden zijn.

De AfD-fractie in het parlement van Noordrijn-Westfalen verdedigde het kleurboek aanvankelijk als satire. Maar na alle ophef heeft AfD haar verontschuldigingen aangeboden. Het was een ‘vergissing’.

‘Hoewel de meerderheid van de tekeningen binnen de lijntjes blijft, zijn er sommigen die echt niet oké zijn en natuurlijk niet de standpunten van onze parlementaire groep weergeven’, stelt de AfD-fractie.

Jonas Stickelbroeck van de lokale Grünen neemt daar geen genoegen mee: met dit kleurboek zou AfD haar ware gezicht liet zien: die van een ‘racistische partij’.

Ook de politie van Krefeld laat het er niet bij zitten en onderzoekt of de tekeningen een vorm van haatzaaien zijn. Daarnaast wil de voorzitter van het parlement in Noordrijn-Westfalen weten of het kleurboek betaald is met belastinggeld.

- Advertentie -