14.5 C
Amsterdam

Duitsland: AfD maakt deportatieplan met neonazi’s

Lees meer

Politici van de extreemrechtse Duitse partij Alternative für Deutschland (AfD) hebben een plan bedacht om miljoenen mensen uit Duitsland te kunnen deporteren. Dit plan ontstond vorig jaar november in een hotel in Potsdam tijdens een geheime bijeenkomst met neonazi’s, rijke ondernemers en de Oostenrijkse extremist Martin Sellner. Dit meldt onderzoeksplatform Correctiv.

Martin Sellner was de hoofdspreker van de bijeenkomst. Hij is de leider van de Identitäre Bewegung Österreich, de Oostenrijkse tak van de in Frankrijk opgerichte extreemrechtse organisatie Géneration Identitaire. Sellner hangt de beruchte omvolkingstheorie aan, de complottheorie dat witte Europeanen dankzij de linkse elites doelbewust worden vervangen door moslims en mensen uit Afrika. 

Alternative für Deutschland en Sellner bevestigen dat ze aanwezig waren op de bijeenkomst in Potsdam, maar ze ontkennen dat ze daar spraken over massadeportaties. AfD-politicus René Springer zegt wel dat zijn partij ‘buitenlanders’ naar hun land van herkomst wil terugsturen. ‘Met miljoenen. Dat is geen geheim plan. Dat is een belofte.’ 

De extreemrechtse partij AfD doet het erg goed in de opiniepeilingen, vooral in de deelstaten van het voormalige Oost-Duitsland. Ruim de helft van de Duitsers verwacht dat AfD in 2024 een premier zal leveren in een van de drie Oost-Duitse deelstaten, waar in september landdagverkiezingen gehouden worden. In Saksen is AfD de grootste partij in de opiniepeilingen, met maar liefst 37 procent van de stemmen.

- Advertentie -