16.8 C
Amsterdam

Duitse CDU-politicus met dood bedreigd in brief die afsluit met ‘Heil Hitler’

Lees meer

Mike Mohring, fractieleider van de CDU in de Duitse deelstaat Thüringen, wordt bedreigd door een extreemrechtse groepering. Hij kreeg een email die met de woorden ‘Heil Hitler’ eindigt.

Komende zondag vinden in Thüringen verkiezingen plaats. De radicaal-linkse partij Die Linke staat aan kop in de peilingen. Het christendemocratische CDU en de radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland strijden om de tweede plek.

In de email aan CDU-leider Mohring staat dat hij zich moet terugtrekken uit de race. Zo niet, dan krijgt hij een mes in zijn nek of wordt hij opgeblazen door een autobom, luidt het dreigement.

De email eindigt met de nazigroeten ‘Sieg heil’ en ‘Heil Hitler’.  De ondertekenaars noemen zichzelf de ‘Muzikanten van het Staatsgreep Orkest’ en claimen een wereldwijde organisatie te zijn.

Duitsland is de laatste tijd enkele keren opgeschrikt door extreemrechts geweld. Begin deze maand vermoordde een rechtsextremist twee mensen. Hij wilde een synagoge binnenvallen, maar dat lukte niet en vervolgens ging hij naar een kebabzaak. En in juni schoot een neonazi de Duitse CDU-politicus Walter Lübcke dood omdat hij voor een ruimhartige opvang van vluchtelingen was.

De email aan Mohring was niet de eerste bedreiging aan zijn adres. Vorige maand ontving de CDU-politicus een ansichtkaart, waarop stond: ‘Nummer twee die binnenkort een kopschot krijgt.’

- Advertentie -