20.9 C
Amsterdam

Duitsland dringt aan op nieuwe vluchtelingendeal met Turkije

Lees meer

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken heeft, voorafgaand aan de Europese top van aankomende donderdag, de noodzaak benadrukt om een ​​nieuwe overeenkomst over vluchtelingen te sluiten met Ankara. Dat melden Duitse media.

Buitenlandminister Heiko Maas vestigt de aandacht op de enorme vluchtelingenlast voor Turkije in een interview aan de krant die Welt. ‘We moeten onze samenwerking met Turkije op het gebied van migratie actualiseren.’

De huidige vluchtelingendeal dateert van 2016. Turkije heeft nu meer dan drie miljoen vluchtelingen opgevangen.

Maas denkt dat een nieuwe overeenkomst in het voordeel van de EU zal zijn. Over Turkije merkte hij op: ‘Ondanks alle problemen met de Turkse regering moeten we de aanzienlijke migrantenlast die dit land voor ons op zich heeft genomen waarderen.’

Hij vindt dat een nieuwe vluchtelingendeal niet gratis kan zijn, maar kon tegenover Die Welt niet zeggen wat de EU aan Turkije moet gaan betalen.

De Turkse president Erdogan heeft herhaaldelijk kritiek geuit op de EU, omdat Turkije onvoldoende steun zou krijgen om de vluchtelingen goed op te vangen. Vorig jaar maart, vlak voor de uitbraak van de coronacrisis, stuurde Turkije duizenden migranten naar de grens met Griekenland om de druk op de EU op te voeren.

Erdogan sprak gisteren telefonisch met Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Daarin is ook over migratie gesproken, tweet zij. Ook benadrukte Erdogan daarin dat de EU moet opschieten met visumliberalisering voor Turken, zoals afgesproken was in de vluchtelingendeal van 2016, meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.

- Advertentie -