9.9 C
Amsterdam

Extreemrechtse terreurverdachte uit Duitsland was vermomd als vluchteling

Lees meer

Volgens de Duitse aanklager wilde een officier uit het Duitse leger vermomd als vluchteling een aanslag plegen, waar vluchtelingen vervolgens de schuld van zouden krijgen.

De rechtszaak tegen Franco A., die begin volgend jaar van start gaat, trekt internationale belangstelling. Hem hangt tien jaar gevangenisstraf boven het hoofd.

Het Openbaar Ministerie heeft een sterke zaak tegen Franco A., aldus the New York Times. In zijn voice memo’s en dagboeken prijst hij Adolf Hitler, hekelt hij de Duitse spijt over de Holocaust, heeft hij het over een wereldwijd Joods complot en dat asielzoekers de ‘puurheid’ van het Duitse ras bedreigen.

Franco A. ontkent zelf dat hij een terroristische aanslag wilde plegen. Hij zou zich hebben verkleed als een vluchteling om de fouten in het Duitse asielsysteem aan te tonen.

Het dubbelleven van Franco A. duurde zestien maanden. Hij werd in april 2017 gearresteerd toen hij probeerde een pistool te pakken dat hij had verstopt in een toilet op het vliegveld van Wenen. De politie nam zijn telefoon en USB-stick in beslag. Zo kwamen ze achter zijn extreemrechtse netwerk en het feit dat hij zich als Syrische vluchteling had verkleed en twee identiteiten had.

In Duitsland zijn er al langere tijd zorgen over extreemrechtse infiltraties in het leger en de veiligheidsdiensten. Een groep extremisten, geleid door een voormalige militair, verzamelde wapens en hield een lijst bij van vijanden. Ook waren er alvast lijkzakken besteld.

Afgelopen zomer werd een hele eenheid van het Duitse elitekorps ontbonden, nadat er bij deze groep explosieven en SS-memorabilia werden gevonden.

- Advertentie -