Duitsland gaat grenscontroles uitvoeren aan alle landsgrenzen om ‘illegale immigratie’ te bestrijden. Vluchtelingen die illegaal binnenkomen, kunnen worden teruggestuurd, maakt de minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) bekend. Het omstreden besluit doet de lippen loskomen bij voor- en tegenstanders.
De maatregelen – die als tijdelijk (zes maanden) worden gepresenteerd – volgen op een beladen zomer, waarbij verschillende aanslagen de Duitse politiek op haar grondvesten deden schudden. Extreemrechts zit in de lift met de verkiezingswinsten in Thüringen en Saksen. De huidige machthebbers onder leiding van bondskanselier Olaf Scholz lijken met deze zware maatregel de wind uit de zeilen van extreemrechts te willen nemen. De vraag is of dat ook gaat lukken.
Controles aan de binnengrenzen zijn normaliter verboden binnen de Europese Unie, maar de herziening van het Schengenverdrag begin 2024 maakt het mogelijk om in tijden van bedreigingen voor de openbare orde of veiligheid deze regels voor maximaal twee jaar op te schorten.
Vanaf volgende week maandag worden er weer grenscontroles uitgevoerd, ook aan de grens met Nederland. ‘Hoe de controles worden uitgevoerd, kan per regio verschillen. De grenspolitie heeft nu een reeks mogelijkheden, van vaste paspoortcontroles tot mobiele patrouilles,’ meldt het Duitsland Instituut.
De migratiekritische Nederlandse regering, bij monde van PVV-minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie), lijkt tevreden over het besluit. In een reactie aan de NOS liet zij weten dat ook de Nederlandse regering de wens heeft om het grenstoezicht te versterken.
Marieke Koekkoek van Volt Nederland denkt dat Duitsland met dit besluit ‘terug in de tijd’ gaat. ‘Vrij verkeer van personen wordt afgebroken. Een schijnoplossing die ook nog eens internationaal treinverkeer met Duitsland overhoop gooit’, reageert ze op X.
Europarlementariër Raquel García Hermida-van der Walle (D66) denkt dat grensbewaking zijn doel voorbijschiet. Illegale immigratie kan volgens haar beter worden aangepakt door politiesamenwerking te intensiveren in Europa, maar ze beschuldigt lidstaten ervan daar niet voor te willen betalen. Algehele migratiebewaking zou een ‘schijnoplossing’ zijn, zegt zij.
Migratieprofessor Leo Lucassen is ook kritisch en waarschuwt dat deze ‘symboolpolitiek’ vooral tot etnisch profileren zal leiden.