18 C
Amsterdam

Duitsland: Merkels partij wil hardere aanpak ‘politieke islam’

Lees meer

Duitsland moet feller optreden tegen de ‘politieke islam’. Dat vindt de Duitse christendemocratische regeringspartij CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel, melden Duitse media.

CDU/CSU zal vanaf nu een heldere positie innemen ten aanzien van de bestrijding van het politieke islamisme, stelt parlementslid Christoph de Vries. ‘Geen verdraagzaamheid voor onverdraagzaamheid. (…) Er kan geen religieuze korting op onze kernwaarden zijn.’

Zo bepleit de partij voor een einde aan overheidssamenwerking met islamitische organisaties die worden gemonitord door de Duitse inlichtingendienst.

Zulke nieuwe maatregelen gevolgen zouden hebben voor de grote Duitse moslimkoepelorganisaties, de Centrale Raad van Moslims en de Islamitische Raad. Enkele van hun grotere leden door binnenlandse inlichtingendiensten geobserveerd.

Een van die leden is de Turks-Islamitische Unie voor Culturele en Sociale Samenwerking (ATIB), die gelieerd is aan de extreemrechtse Turkse Grijze Wolven-beweging. Deze beweging is uit op het ‘systematisch kleineren van andere etnische of religieuze groepen, met name Koerden en Joden’, aldus de Duitse inlichtingendienst.

ATIB is een van de oprichtende organisaties van de Centrale Raad van Moslims in Duitsland. Een ATIB-lid is er zelfs vicevoorzitter van de Raad.

Een belangrijk onderdeel van het CDU/CSU-voorstel is verder onderzoek naar islamisme in Duitsland en de Europese Unie en het openbaren van buitenlandse geldstromen naar moskeeverenigingen.

Deze laatste eis klinkt ook in Nederland vanuit een meerderheid van het parlement. Het demissionaire kabinet Rutte-III geeft aan dat dit lastig te regelen is. Dit geldt al helemaal voor een verbod op geldstromen uit ‘onvrije landen’ aan moskeeën, aldus het kabinet.

- Advertentie -