De Duitse regeringspartij CDU ligt onder vuur. De partij zou onvoldoende optreden tegen infiltratie door extreemrechts. Dit schrijft de Britse krant the Guardian.
Duitsland wordt nog steeds geregeerd door Angela Merkel en haar CDU, die niets moeten hebben van de radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland en andere uiterst rechtse bewegingen en organisaties.
Maar de muur die de CDU tegen radicaal-rechts heeft opgeworpen begint barsten te vertonen. Enkele CDU-leden in voormalig Oost-Duitsland hebben banden met Uniter. Dat is een extreemrechtse organisatie waarvan de leden wapens aan het opslaan zijn, om te gebruiken tijdens de – in hun ogen onvermijdelijke – ‘clash’.
Robert Möritz, een CDU’er die actief was voor het district Anhalt-Bitterfeld, bevestigde dat hij actief was voor Uniter. Maar de CDU van Saksen-Anhalt heeft tot nu toe geweigerd om Möritz te royeren als partijlid.
Dit, ondanks het feit dat Möritz een zwarte zon op zijn rechterarm heeft getatoeëerd, een symbool dat is geadopteerd door neonazi’s en de extreemrechtse terrorist Brenton Tarrant. Volgens de CDU-districtsvoorzitter van Anhalt-Bitterfeld heeft de 29-jarige Möritz zich gedistantieerd van zijn extremistische verleden.
Een andere Uniter-sympathisant uit CDU-kringen is Kai Mehliss, die ook uit Anhalt-Bitterfeld komt. Hij stond op de website van Unister als lid en organiseerde vorige week een rondetafelgesprek. Maar net als Möritz heeft hij zijn Uniter-lidmaatschap opgezegd.
CDU-raadslid Theodor Schöpfel uit de stad Sandersdorf-Brehna was in 2012 één van de oprichters van Uniter in zijn oorspronkelijke vorm, voordat de organisatie zich heroprichtte en transformeerde tot een extreemrechts paramilitair netwerk.
De sociaaldemocratische politicus Lars Klingbeil is ongerust over de ontdekkingen binnen Merkels partij. Hij zegt tegen het Duitse dagblad Tagespiegel: ‘Wat we zien bij de CDU-tak in Saksen-Anhalt is dat de dam tegen uiterst rechts barst.’
CDU neemt nu nog deel aan een cordon sanitaire tegen de radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland, die vooral in het voormalige Oost-Duitsland populair is. De vraag is of dit nog zo blijft, na het vertrek van Angela Merkel als bondskanselier in 2021.