19.3 C
Amsterdam

Duitsland: ruim 800 bedreigingen en aanvallen tegen moskeeën sinds 2014

Lees meer

In Duitsland zijn moskeeën sinds 2014 bijna 840 keer het doelwit geweest van bedreigingen, vandalisme en aanslagen. Dat meldt de Duitse antidiscriminatiewaakhond FAIR International. 

Zo vonden in 2018 alleen al 120 dreigende situaties tegen moskeeën plaats, maar in slechts negen gevallen werden de daders geïdentificeerd. FAIR pleit dan ook voor een verbetering van het opsporingsproces.

‘Over het algemeen waren de politieagenten zeer snel ter plaatse en begonnen meteen met het onderzoek. Toch konden tot vandaag bijna geen van de incidenten worden opgelost.’

De meerderheid van de feiten werd gepleegd door rechtsextremisten, aldus FAIR, en een minderheid door links-extremisten en PKK-aanhangers.

FAIR-medewerker Meryem Kücükhüseyin vertelt aan de Islamitische Zeitung, een Duitse krant voor moslims, dat lokale politici en kerkleiders ook weinig solidariteit aan de dag leggen. ‘Je voelt je vaak alleen’, aldus de onderzoekster.

FAIR vindt dat de federale overheid meer moet doen om moslimhaat tegen te gaan. Ook moet de berichtgeving over moslims in de media minder ‘tendentieus’ worden.

FAIR maakt onderdeel uit van het federale programma ‘Demokratie Leben!’, dat zich ten doel stelt om racisme en extreemrechts te bestrijden.

- Advertentie -