2.2 C
Amsterdam

Duitsland hekelt apartheidsaanklacht Human Rights Watch tegen Israël

Lees meer

De Duitse regering heeft kritiek op het laatste rapport van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW), waarin Israël een apartheidsstaat wordt genoemd vanwege discriminatie jegens de Palestijnen.

Volgens de Duitse regeringswoordvoerder Steffen Seibert wordt het HRW-standpunt dat Israël zich schuldig maakt aan apartheidspolitiek ‘uitdrukkelijk niet (…) onderschreven door de federale regering’. Hij reageerde op een vraag van een journalist over het HRW-rapport. ‘Wij denken niet dat dit een correcte beoordeling is’, voegde Seibert eraan toe.

Vorige week bracht HRW een 213 bladzijden tellend rapport uit waarin het Israël beschuldigt van apartheid en vervolging van het Palestijnse volk in de bezette gebieden.

In het rapport stelt de in New York gevestigde NGO dat de staat Israël in zijn wetgeving de Israëlische Joden bevoorrecht, terwijl de rechten van de Palestijnen worden geschonden.

BIJ1-parlementariër Sylvana Simons greep het HRW-rapport aan om Israël stevig te bekritiseren in de Tweede Kamer. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) was het daar niet mee eens: ‘BIJ1 neemt ongefundeerde beschuldigingen van HRW aan Israël over’, stelde de pro-Israëlische belangenorganisatie gisteren.

Israël zelf noemt de beschuldigingen ‘belachelijk’ en stelt dat HRW al jaren naar een internationale boycot van Israël streeft. Het land noemt dat het rapport is geschreven door de Irakees-Amerikaanse Omar Shakir, die in 2019 door Israël het land uit werd gezet omdat hij de BDS-beweging (Boycot, Desinvesteren en Sancties) zou steunen die Israël wil boycotten. Shakir ontkende deze aantijging toentertijd.

- Advertentie -