8.6 C
Amsterdam

Duizenden Afghanen komen Turkije binnen, bang voor Taliban-overname

Lees meer

Dagelijks komen duizenden Afghanen Turkije illegaal binnen via de oostgrenzen, terwijl tienduizenden een manier zoeken om te ontsnappen aan de toenemende greep van de Taliban op Afghanistan. Dit melden Turkse media.

Vorige week alleen al verlieten zo’n 56.000 Afghanen hun huizen na aanvallen van de Taliban, aldus Hürriyet, verwijzend naar VN-cijfers. Sinds januari zijn meer dan 223.000 Afghanen hun land ontvlucht. In heel 2020 hebben zo’n 500.000 burgers Afghanistan verlaten.

Volgens de Turkse grensautoriteiten zijn de meeste Afghaanse staatsburgers die het Turkse grondgebied bereiken jonge mannen van 16 tot 25 jaar, die na een reis van een maand meestal te voet in Turkije aankomen.

Afghanen die Turkije binnenkomen krijgen geen vluchtelingenstatus, maar kunnen tijdelijke bescherming aanvragen bij de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties. Afghanen die Turkije illegaal binnenkomen worden vastgehouden in detentiecentra voor migranten. Ze worden vervolgens terug gedeporteerd.

Dat er duizenden Afghanen Turkije binnenkomen, komt omdat de Taliban aan de winnende hand zijn. Het Afghaanse regime krijgt niet meer de steun van de Westerse troepen, die zich terugtrekken uit Afghanistan, en dreigt daarom in te storten.

‘Afghanen zijn bezorgd dat de regering van Kabul het niet zal kunnen volhouden, en dat noopt mensen ertoe om te migreren’, meldt het Turkse Onderzoekscentrum voor Asiel en Migratie. Onder degenen die willen emigreren zijn ambtenaren die bang zijn voor een volledige Taliban-heerschappij, en mensen in de steden met goede banen. Volgens het onderzoekscentrum willen deze vluchtelingen in Turkije blijven en is het niet hun bedoeling om verder te reizen naar Europa.

Zaterdag meldde de Turkse president Erdogan een overeenkomst met Amerika over de omvang van de Turkse betrokkenheid bij de beveiliging van de luchthaven van Kabul na de terugtrekking. Turkije heeft zo’n 500 militairen gestationeerd in Afghanistan en is niet van plan dat aantal uit te breiden. Bij zijn NAVO-bondgenoten had het land een verzoek ingediend voor financiële, politieke en logistieke steun om de luchthaven te beveiligen.

- Advertentie -