13.7 C
Amsterdam

Economische studie: Duitsland heeft 400.000 migranten per jaar nodig

Lees meer

Volgens nieuw onderzoek heeft Duitsland 400.000 arbeidsmigranten per jaar nodig om zijn huidige economische activiteiten voort te zetten.

Duitsland kampt met een grote vergrijzing en een afnemend geboorteaantal. Het Employment and Occupational Research Institute in Neurenberg berekende dat als er geen nieuwe migranten worden geaccepteerd, het aantal werkenden zal afnemen met 7 miljoen in 2035 en met 16 miljoen in 2060.

Kortom: er zijn meer krachten van buitenaf nodig. En dan een stuk meer dan nu het geval is. In 2020 werden 208.000 migranten toegelaten tot Duitsland.

Waar moeten die extra migranten vandaan komen? Vanuit EU-landen zal het lastig gaan, denkt het onderzoeksinstituut. Het aantal arbeidsmigranten uit EU-landen als Polen daalt de laatste jaren al in Duitsland. Andere EU-landen kampen met eenzelfde demografische uitdagingen en wijken qua lonen inmiddels niet zoveel meer af van Duitsland.

In sommige sectoren kampt Duitsland nu al met grote tekorten aan arbeidskrachten, zoals in de iT en andere technologische beroepen.

Volgens het Neurenbergse onderzoeksinstituut kan het sowieso geen kwaad om, naast het halen van arbeidsmigranten, in te zetten op een hogere arbeidsproductiviteit en beter onderwijs.

 

- Advertentie -