11.2 C
Amsterdam

Een derde Amsterdamse makelaars heeft geen bezwaar tegen discrimineren

Lees meer

Een derde van de makelaars in de hoofdstad bereid is te discrimineren op afkomst bij de verhuur van een huis. Dit blijkt een onderzoek door het Amsterdamse onderzoeksinstituut Rigo.

Het onderzoek is uitgevoerd voor de Gemeente Amsterdam. De onderzoekers deden zich voor als verhuurders van een huis en belden in totaal 41 makelaars. Een derde van de makelaars stond open voor discriminerende verzoeken.

‘Ja, dat kan, dat mag, is heel persoonlijk. Dat schrijven we dan bij de opmerkingen en dan nodigen we die gewoon niet uit voor een bezichtiging. Moet geen probleem zijn’, antwoordde een van de makelaars.

Ook lieten de onderzoekers duo’s reageren op een advertentie. Het bleek dat mensen met niet-westerse achternamen veel vaker werden afgewezen voor een bezichtiging dan mensen met westerse namen. Het slechtst scoorden woningzoekenden met een Ghanese naam.

Vorig jaar kondigde wethouder Rutger Groot Wassink van GroenLinks (Sociale Zaken, Diversiteit en Democratisering) aan om mystery guests in te zetten tegen discriminatie op de arbeidsmarkt. Het woonbeleid valt echter onder SP-wethouder Laurens Ivens. In een brief aan de gemeenteraad schrijft Ivens dat dit onderzoek vaststelt ‘dat discriminatie ook op de Amsterdamse woningmarkt een probleem is’.

De SP-wethouder wil niet-discrimineren opnemen als een voorwaarde voor het verstrekken van een vergunning voor verhuur. Ook komt er een bewustwordingscampagne. Er komt een nieuw onderzoek naar discriminatie bij verhuur: makelaars die discrimineren, zullen daar deze keer op worden aangesproken.

- Advertentie -