18.9 C
Amsterdam

Een derde van de Britse zorgmedewerkers van kleur heeft last van pesterijen

Lees meer

Een op de drie medewerkers van kleur bij de Britse Nationale Gezondheidsdienst (NHS) heeft te maken met racisme of pesterijen, schrijft The Independent.

De afgelopen vijf jaar is het pesten niet afgenomen, aldus een intern onderzoek. Bijna dertig procent van de medewerkers van kleur heeft te maken gehad met pesterijen, tegenover twintig procent van het witte personeel.

Hoewel een kwart van het personeelsbestand van de NHS tegenwoordig uit medewerkers van kleur bestaat, zijn de hoogte functies nog steeds in handen van witte medewerkers. Slechts tien procent van de topfuncties wordt bekleed door mensen van kleur.

Een verpleegster van kleur vertelde The Independent dat ze haar baan moest opzeggen na een gemene treitercampagne tegen haar, terwijl een andere verpleegster, die nu in de particuliere zorg werkt, zei dat ze psychisch enorm is beschadigd als gevolg van de racistische pesterijen.

Equality for Black Nurses, een in 2020 door Neomi Bennett opgerichte ledenorganisatie, bestrijdt racisme bij de NHS. Bennett vertelt dat racisme ervoor zorgt dat verpleegkundigen van kleur worden weggejaagd bij de NHS. ‘Ik zie dag in dag uit de gevolgen van racistische pesterijen en hoe dit verpleegkundigen in het hele Verenigd Koninkrijk treft. Het pesten van zwarte verpleegkundigen heeft een pandemisch niveau bereikt en wordt niet aangepakt.’ Volgens haar is het racisme bij NHS systematisch en diep verankerd in de structuren binnen de organisatie.

‘Hoewel ons laatste gelijkheidsverslag laat zien dat we op sommige gebieden van de NHS vooruitgang hebben geboekt, is het volstrekt onaanvaardbaar dat iemand racisme, discriminatie of vooroordelen op het werk ervaart’, aldus een NHS-woordvoerder. De organisatie zegt ernaar te streven zich op dit de medewerkers van kleur ten goede, maar ook de patiënten.

- Advertentie -