19.2 C
Amsterdam

Eerste ‘gratis supermarkt’ van Nederland opent deuren in Amsterdam Nieuw-West

Lees meer

De eerste gratis supermarkt voor arme gezinnen is officieel geopend in Amsterdam Nieuw-West. Burgemeester Femke Halsema hoopt dat het initiatief leidt ‘tot een nieuwe manier van denken over armoede’.

Dat meldt AT5. De man achter het initiatief is de Marokkaans-Nederlandse Abdelhamid Idrissi, die bekend is van de stichting Studiezalen, die Amsterdamse kinderen een plek biedt om huiswerk te maken. ‘Je kan zelf kiezen wat je nodig hebt’, vertelt Idrissi. ‘Men hoeft dus niet veel mee te nemen, er is genoeg.’

AT5 spreekt ook met de buurtbewoner Brahim die van plan is om elke dag naar deze supermarkt te gaan, naar eigen zeggen ‘omdat het keihard nodig is, alles is duur geworden, van energierekening tot boodschappen’.

De ‘gratis supermarkt’ wordt bekostigd door particulieren, zoals de ondernemer Idrissi. Mensen die gebruik maken van het initiatief moeten wel openstaan voor steun van een lifecoach, die hen helpt met hun situatie.

Halsema was bij de opening van de supermarkt aanwezig. Ze noemt de komst van de winkel een revolutie. ‘Als je arm bent in Nederland moet je eigenlijk altijd bewijzen dat je arm bent. In deze supermarkt word je vertrouwd. Je komt hier binnen en je kan hier hele goede producten krijgen. En daarna kan je ook hulp krijgen als je die wil. Dat betekent dat mensen niet door een vernedering hoeven en gewoon hier kunnen komen om een stapje vooruit te worden geholpen.’

- Advertentie -