13.8 C
Amsterdam

Eerste Kamer stemt in met wet om misdadigers verblijfsvergunning te weigeren

Lees meer

De Eerste Kamer stemde gisteren in met een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt mensen een permanente verblijfsvergunning te weigeren die in Nederland geboren zijn of hier vanaf hun vierde levensjaar wonen, als zij veroordeeld zijn voor een zwaar misdrijf.

Minister Marjolein Faber (PVV) van Asiel en Migratie noemt dit op X goed nieuws. De PVV is erg kritisch over migratie en wilde stevige maatregelen om migratie naar Nederland in te dammen. Ze is om die reden ook blij met het stoppen van de bed-bad-brood-regeling.

Critici stellen echter dat de door de Eerste Kamer aangenomen wet in strijd is met de beginselen van onze rechtsstaat. ‘Mensen die hier geboren zijn, zijn Nederlands maar niet voor dit (en het vorige) kabinet met hun racistische ideeën over wie wel/geen ‘echte’ Nederlander is’, schrijft antropoloog en islamdeskundige Martijn de Koning boos.

Onderzoeksjournalist Sam Gerrits beaamt dit en gelooft dat ‘het grote deporteren’ begonnen is. ‘Als je in Nederland bent geboren en veroordeeld bent voor een zwaar misdrijf, toedeledoki! De volgende stap is een licht misdrijf. Daarna verdenking van een misdrijf. Het is allemaal zo doorzichtig als wat. Ik schaam me kapot.’

Trouw-journalist Jan-Albert Hootsen is ook kritisch, maar gelooft niet dat het kabinet-Schoof deze strijd zal winnen. ‘Dit is rechtstreeks in strijd met het internationaal recht en zo ongeveer alle internationale verdragen die Nederland hieromtrent heeft ondertekend. Dit wordt een stortvloed aan rechtszaken bij het Europees Hof die Nederland allemaal gaat verliezen.’

- Advertentie -