18.9 C
Amsterdam

Egypte komt met vijfjarenplan ‘ter verbetering van de mensenrechten’

Lees meer

Egypte wil de mensenrechtensituatie in vijf jaar verbeteren, meldt het ANP. In het plan staat onder meer dat er ‘stappen worden genomen’ voor persvrijheid en om ‘het politieke klimaat’ aan te passen. Er moet meer ruimte komen voor politieke partijen en de vrijheid van meningsuiting, aldus de autoriteiten.

Op internet reageren sommigen honend. Zo noemt een gebruiker op Marokko.nl de aankondiging de ‘grap van de eeuw’. Een ander vindt dat president Abdel Fatah al-Sisi zelf berecht moet worden voor ‘de moord op echte democratisch gekozen president Morsi’, de leider van de Egypte Moslimbroeders die na de coup van Sisi in 2013 gevangen werd gezet en recent nog in de cel overleed.

Sinds de coup van Sisi raken mensenrechtenorganisaties steeds meer bezorgd over de mensenrechten in Egypte. In een nieuw gepubliceerd rapport van Human Rights Watch worden de Egyptische politie en de veiligheidsdiensten beschuldigd van het doden van tientallen vermeende ‘terroristen’ in ‘standrechtelijke executies’. Volgens de autoriteiten gaat het om ‘schermutselingen’.

Human Rights Watch roept de Verenigde Naties op om een ‘onafhankelijk internationaal mechanisme’ op te richten om alle zware mensenrechtenschendingen, zoals vermissing, marteling en executie, te onderzoeken in Egypte.

Twee weken geleden stopte Egypte nog een strafrechtelijk onderzoek tegen ten minste zes medewerkers van NGO’s. Amnesty International roept de Egyptische autoriteiten op om deze ‘nepzaken’ helemaal te laten vallen.

- Advertentie -